Brewkity w produkcji piwa domowego

Brewkity w produkcji piwa domowego

Piwo jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, popularnością ustępuje tylko wodzie i herbacie. Tradycje piwowarskie na naszych terenach sięgają czasów prasłowiańskich, więc by tradycji stało się zadość spróbujmy sami pobawić się w piwowarów. Kto nie chce kupować piwa w sklepie, ten może spróbować swoich sił i zgodnie z tradycją uwarzyć piwo we własnym domu. Takie domowe piwo może dać nam wiele satysfakcji oraz możliwość wykazania się przed rodziną i znajomymi. Piwo w domu można warzyć na dwa sposoby:

  • metodą trudniejszą i bardziej złożoną, z surowców wymagających obróbki (słód; chmiel; drożdże; ekstrakt słodowy lub glukoza), czyli tzw. metodą zacierania,
  • metodą łatwiejszą, z półproduktów, czyli wykorzystując tzw. brewkity.

Na początku zajmiemy się tą łatwiejszą metodą warzenia piwa w domu – wykorzystamy brew-kity, czyli gotowce. Co to są brew-kity, kiedy stały się popularne, jakie są ich rodzaje i zalety, co jest potrzebne do warzenia domowego piwa z zastosowaniem brew-kitów? Na te pytania spróbujemy poszukać odpowiedzi.

Brewkit to półprodukt służący do szybkiego uwarzenia piwa w warunkach domowych. Jest to nachmielony ekstrakt słodowy, czyli zagęszczona do ok. 80% brzeczka piwna w postaci gęstego syropu z dodatkiem chmielu. Brew-kity produkowane są w puszkach o pojemności 1,2 do 2 kg. Do puszki dołączona jest saszetka z drożdżami piwowarskimi oraz instrukcja warzenia piwa.

Pierwsze brew-kity pojawiły się w Anglii w roku 1963, kiedy parlament zalegalizował produkcję piwa domowego. Następnie w latach siedemdziesiątych brew-kity zaczęto produkować w Australii (1973) i USA (1978) – w Polsce prekursorem dystrybucji brew-kitów był wysyłkowy Dom Piwa Grossmann, który w 2001 roku rozpoczął dystrybucję zestawów do warzenia piwa marki Braupartner. Pierwszym całkowicie polskim nachmielonym ekstraktem słodowym był brew-kit Browamator Jasne Pełne przygotowany w 2003 roku przez wolsztyńską Wytwórnię Ekstraktów Słodowych dla firmy Browamator.

Generalnie istnieją dwa rodzaje brew-kitów: z zawartością cukru pozwalającego na fermentację alkoholową lub niezawierające cukru. Obecnie w Polsce możemy kupić brew-kity pozwalające uwarzyć prawie wszystkie rodzaje piwa. Do wiodących marek na rynku należą:

  • australijski Coopers,
  • belgijski Brewferm,
  • angielskie Muntons, Brewmaker, Geordie,
  • nasza rodzima Wytwórnia Ekstraktów Słodowych z Wolsztyna.

Niewątpliwie zaletą brew-kitów jest dobry smak piwa przygotowanego z ich zastosowaniem oraz łatwość przygotowania. Każdy koncentrat ma określony styl i smak, ale dodając różnych ekstraktów płynnych (jasny, bursztynowy, ciemny), glukozy, czy chmielu możemy uzyskać nasze własne piwo o ulubionym przez nas smaku (dla bardziej zaawansowanych).

Do warzenia piwa domowego z zastosowaniem brew-kitów potrzebne nam będą:

  • fermentator – ewentualnie szklana butla o pojemności 30 litrów (tzw. balon),
  • garnek o pojemności ok. 10 litrów,
  • butelki, kapsle i kapslownica domowa (można wykorzystać butelki z zamknięciem patentowym np. po piwie Grolsch lub nawet butelki plastikowe PET).

Opcjonalnie:

  • aerometr,
  • termometr kuchenny,
  • miarka do cukru lub glukozy.

Producenci najczęściej zalecają dodatek cukru do brew-kitów, jest to najprostsza i najbardziej ekonomiczna opcja, ale może negatywnie wpływać na smak piwa. Najlepszą i najbardziej polecaną opcją jest zastąpienie cukru niechmielonym ekstraktem słodowym, pozwala to na uzyskanie dobrego, odpowiednio chmielonego piwa, bez posmaków bimbru charakterystycznego dla piw przygotowanych z dodatkiem cukru.

Zaczynamy warzenie piwa z brew-kitu:

  • zamkniętą puszkę z brew-kitem zanurzamy w gorącej wodzie na ok. 10 minut, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję syropu,
  • w garnku zagotowujemy ok.2 litry wody i rozpuszczamy w niej cukier lub ekstrakt słodowy w proszku,
  • dolewamy zawartość puszki i gotujemy 10-15 min. mieszając by się nie przypaliło,
  • tak przygotowaną brzeczkę przelewamy do zdezynfekowanego (wyparzonego) fermentatora i uzupełniamy wodą do zalecanej przez producenta objętości (najczęściej 23 litry),
  • po ostudzeniu do temperatury poniżej 28 stopni dosypujemy drożdże z załączonej saszetki, zamykamy fermentator, odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej i czekamy na zakończenie procesu fermentacji, zwykle około 5-7 dni (oznaką zakończenia fermentacji jest brak piany i unoszących się bąbelków gazu) najpewniejszą jednak metodą jest użycie cukromierza – jeśli przez 2 kolejne dni zawartość ekstraktu nie zmienia się to fermentacja się zakończyła,
  • tak przygotowane piwo rozlewamy do zdezynfekowanych butelek wsypując na każdą butelkę o pojemności 0,5 l ok.4 gramy cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego w celu odpowiedniego nagazowania gotowego piwa w procesie tzw. refermentacji i szczelnie zamykamy,
  • zabutelkowane piwo pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. tydzień,
  • następnie przenosimy butelki do ciemnego pomieszczenia o jak najniższej temperaturze i po około 3-4 tygodniach piwo jest gotowe do spożycia.


Reasumując, aby uwarzyć domowe piwo z brew-kita najważniejsze są: dokładność (trzymanie się ściśle instrukcji producenta), czystość, a właściwie sterylność w całym procesie warzenia oraz oczywiście cierpliwość, ponieważ piwo wymaga czasu, aby nabrać odpowiedniego smaku i aromatu. Jeżeli spełnimy wszystkie powyższe warunki, to już po około 2 miesiącach od rozpoczęcia naszej zabawy z warzeniem piwa będziemy mogli z satysfakcją delektować się naszym bursztynowo-złocistym napitkiem oraz pochwalić się nim przed znajomymi.

Zobacz pełną ofertę brewkitów w naszej Fabryce Piwa

Zostaw komentarz

Wszystkie pola są wymagane

Imię
E-mail: (nie będzie publikowane)
Komentarz: