Piwny Savoir Vivre, czyli w czym podawać piwo?

Piwny Savoir Vivre, czyli w czym podawać piwo?

Prosto z butelki lub z puszki, oto najprostsze sposoby „serwowania” piwa. Można jednak podawać je w bardziej elegancki sposób – ze szklanki. Jednak wybór odpowiedniego „szkła” nie jest znów taki prosty. Zobaczcie zatem, jaka „zastawę” uświetni Wasze trunki.

  1. KUFEL
    Prawdopodobnie najpopularniejsze naczynie dedykowane piwu. Potężny, ciężki, o grubych ściankach, z uchem. Idealny do wznoszenia licznych toastów i „zderzania się”. Do takiego szkła doskonale pasują jasne lagery, piwa od jakiegoś czasu sugeruje się także, by w kuflach spożywać również pilznery

  2. SNIFTER
    To kielich podobny do tych, w których serwowany jest koniak – szeroki w dolnej części, zaś zwężający się ku górze. Każdy elegant, może go trzymać za nóżkę, od spodu czaszy. Zabieg ten umożliwia powolne ogrzewanie trunku, co w związku z tym oznacza nowe doznania smakowe. W snifterach pijane są mocne stouty, barley wine oraz koźlaki, czyli bocki. Serwuje się w nich nie raz belgijskie piwa klasztorne.

  3. TULIP
    Bardzo podobne szło do sniftera, lecz z rozchylonym u góry kołnierzem. Już sama nazwa sugeruje nam, że swym kształtem przypomina kwiat tulipana. Elegancki, wspaniale eksponuje przede wszystkim walory zapachowe danego piwa. Uważa się, że w tym kielichu można właściwie serwować każdy rodzaj piwa.

  4. LAGER GLASS
    Podstawowa szklanka do serwowania piwa. Smukła, bardzo popularna we wszelkiego rodzaju pubach. Idealna do podawania w niej lagerów.

  5. FOOTED PILZNER
    Proste ścianki rozszerzające się ku górze, zakrzywienie i mała nóżka. To chyba jedna z najbardziej rozpoznawalnych szklanek do piwa. W tego typu szkle doskonale eksponowana jest piana, a dzięki zakrzywieniu „gromadzone” są zapachy trunku. Sama nazwa naczynia, już nam sugeruje, jakiego typu piwa możemy się w nim spodziewać.

  6. SHAKER
    Zarówno nazwa, jak i kształt nawiązują do naczynia, w którym barmani mieszają drinki. Shaker mieści zazwyczaj pintę trunku, czyli 568 ml. Jest to szklanka bardzo uniwersalna i można w niej serwować właściwie każde piwo.

  7. NONIC
    Szklanka prosta, dopiero w górnej części ma wybrzuszenie, które ma zapobiegać wyszczerbianiu. W takich naczyniach podawane są przede wszystkim piwa sesyjne, czyli stouty i mildy. Można w nich jednak spożywać szereg innych piw, np. z rodziny ales

  8. WEIZEN GLASS
    Piękna, smukła szklanka, w której podawane są piwa pszeniczne. Doskonale eksponuje pianę. Idealna również do serwowania hefeweizenów, kristallweizenów, weizenbocków.

Zostaw komentarz

Wszystkie pola są wymagane

Imię
E-mail: (nie będzie publikowane)
Komentarz: