Ale czy Lager? Oto jest pytanie!

Ale czy Lager? Oto jest pytanie!

W całej (bardzo długiej) historii piwa, różnicowano je ze względu na barwę, smak, zawartość alkoholu czy też rodzaj użytych surowców. Dopiero znaczny postęp technologiczny umożliwił mnożenie się nowatorskich receptur oraz powstawanie nowych metod warzenia złotej ambrozji.


Z czasem poszczególne państwa, miasta, a nawet miejsca takie, jak klasztory, wykreowały charakterystyczne dla siebie sposoby wytwarzania orzeźwiającego trunku. Dziś jednak piwa rozróżniamy na dwie duże rodziny:

1) Ale – piwa górnej fermentacji
2) Lager – piwa dolnej fermentacji

LUBIMY RÓŻNICE!

Podstawowe różnice pomiędzy Ale a Lagerem polegają na rodzaju użytych drożdży oraz przebiegu procesu fermentacji. Każdy z nas kilkukrotnie spotkał się z określeniami „piwo górnej fermentacji” lub „piwo dolnej fermentacji”. Jednak przeważnie były one dla nas tak abstrakcyjne, że nie zgłębialiśmy tego tematu. Sprawa jest prostsza, niż mogłoby się wydawać, gdyż taka informacja wskazuje nam,
z jakim piwem mamy do czynienia. Lagery to piwa, w których używane są drożdże fermentacji dolnej. Co to oznacza? Że drożdże pracują na dole beczki! Natomiast w piwach typu Ale, drożdże unoszą się na górze.

ZABAWA W CIEPŁO-ZIMNO

Również temperatura, w której nasze drożdże „pracują” jest inna – Ale lubią ciepłe „klimaty” (16-24 stopnie), natomiast Lagery preferują chłód (6-12 stopni). Wyższa temperatura warzenia piw typu Ale sprzyja namnażaniu się bakterii, przez co szybciej się psują i kwaśnieją. Natomiast Lagery, dzięki temperaturze, w której powstają są znacznie klarowniejsze i „bardziej gazowane”. Lecz nawet niewielki wzrost temperatury może popsuć ich smak.

Jak zapewne większość piwoszy wiecie, że nazwa Lager pochodzi od niemieckiego czasownika lagern oznaczającego leżakować lub składować. Oznacza to, że Lagery lubią sobie dłużej „poleniuchować”. Piwa typu Ale potrzebują znacznie mniej czasu na „odpoczynek”.

Dzięki powyższym niuansom, powstały dwie, duże piwne rodziny, które różnią się przede wszystkim bukietem smaków i aromatów. W Ale’ach jest on bardzo bujny i przeważają nuty owocowe, cytrusowe oraz kwiatowe. Natomiast Lagery są mniej skomplikowane, o mniejszej głębi smaku. Mimo to, właśnie one święcą triumfy i w Europie zdominowały serca piwoszy.

Trudno określić, która piwna grupa jest „lepsza”. Jedno jest pewne – z gustami się nie dyskutuje
i każdy z nas pije to, co najbardziej lubi.

Zostaw komentarz

Wszystkie pola są wymagane

Imię
E-mail: (nie będzie publikowane)
Komentarz: