Słody żytnie (Jasne)
Słód żytni - podobnie jak słód pszeniczny, pozbawiony jest łusek. Jednak zawiera więcej białek i dużą ilość beta glukanów, które zagęszczają zacier i znacząco utrudniają filtrację.  Rzadko używa się go w większej ilości niż 20-25% zasypu, tylko w wyjątkowych wypadkach jego udział sięga 50%. Stosuję się go do Biw żytnich np. Rye Lager, Rye Ale. S...
Słód żytni - podobnie jak słód pszeniczny, pozbawiony jest łusek. Jednak zawiera więcej białek i dużą ilość beta glukanów, które zagęszczają zacier i znacząco utrudniają filtrację.  Rzadko używa się go w większej ilości niż 20-25% zasypu, tylko w wyjątkowych wypadkach jego udział sięga 50%. Stosuję się go do Biw żytnich np. Rye Lager, Rye Ale. Słody żytnie charakteryzują się, lekko kwaskowatym smakiem piwa.
Więcej

Słody żytnie (Jasne)  Jest 1 produkt.

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji