Słody specjalne

Słody Specjalne mają wiele zastosowań. Jednym z nich jest Słód zakwaszający który ma za zadanie obniżenie pH brzeczki piwnej co przekłada się na poprawienie efektywności zacierania. Dodawany do nastawu od 0,5 do 10%. Poprawia aromat delikatnych piw. W znacznym stopniu przyśpiesza fermentacje i rozjaśnia piwo domowe. Stosuję się go najczęściej do...

Słody Specjalne mają wiele zastosowań. Jednym z nich jest Słód zakwaszający który ma za zadanie obniżenie pH brzeczki piwnej co przekłada się na poprawienie efektywności zacierania. Dodawany do nastawu od 0,5 do 10%. Poprawia aromat delikatnych piw. W znacznym stopniu przyśpiesza fermentacje i rozjaśnia piwo domowe. Stosuję się go najczęściej do piw typu: weizen, light Beer oraz pilzner. Słód melanoidynowy jest słodem parzonym, z zwiększoną ilością melanoidów (związków barwiących), które sprawiają ciemnienie brzeczki podczas warzenia. Stosowanie go pozwala wytworzyć piwo o czerwonej barwie. Używany jest do niektórych piw belgijskich. Wytwarza posmaki podobne do zacierania dekokcyjnego przy zacieraniu infuzyjnym lub sterowanym. Ma barwę 60-80 w skali EBC, maksymalnie może stanowić 20% zasypu. Słód krótki - Słód, w którym wzrost kiełka podczas słodowania został zatrzymany wcześniej niż zwykle. Poprawia pienistość piwa. Używany jest przez niemieckie browary, przestrzegające prawa czystości, jako zamiennik surowców niesłodowanych – polepszaczy piany. Może stanowić 15-20% zasypu.

 

 

Więcej

Słody specjalne  Jest 1 produkt.

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji