Słody pszeniczne (Jasne)
Słód Pszeniczny – Do produkcji piw pszenicznych wykorzystuję się słód pszeniczny lub pszenice niesłodowaną w ziarnach lub płatkach. Słód ten nie powinien przekraczać 50% zasypu. Nie jest wskazane przekraczać tą wartość, ponieważ pszenica nie posiada łuski, przez co filtracja jest zdecydowanie utrudniona. Dodanie kilku procent Słodu pszenicznego ...
Słód Pszeniczny – Do produkcji piw pszenicznych wykorzystuję się słód pszeniczny lub pszenice niesłodowaną w ziarnach lub płatkach. Słód ten nie powinien przekraczać 50% zasypu. Nie jest wskazane przekraczać tą wartość, ponieważ pszenica nie posiada łuski, przez co filtracja jest zdecydowanie utrudniona. Dodanie kilku procent Słodu pszenicznego do nastawu piw jasnych poprawi jakość piany w piwie domowym, ale należy pamiętać, że dodanie zbyt dużej ilości może sprawić pogorszenie jakości piany, za co odpowiada duża zawartość białek. Słód pszeniczny nie jest stosowany jedynie do warzenia piwa pszenicznego ale również do innych typów piwa np. niemieckiego piwa Koelsch. Najważniejszą różnią w porównaniu ze słodem jęczmiennym jest wyższa zawartość białek oraz brak łuski.
Więcej

Słody pszeniczne (Jasne)  Jest 1 produkt.

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji