Słody palone
Słód Palony (barwiący, czekoladowy) - słód powstaje przez uprażenie jasnego słodu w suszarce podobnej do tej używanej do palenia kawy. Jest pozbawiony enzymów. Głównym zadaniem tych słodów jest nadanie piwom barwę od bardzo ciemnego do nieprzejrzystej czerni oraz posmak: karmelu, kawy, gorzkiej czekolady lub orzechów. Zbyt duży jego udział pozos...
Słód Palony (barwiący, czekoladowy) - słód powstaje przez uprażenie jasnego słodu w suszarce podobnej do tej używanej do palenia kawy. Jest pozbawiony enzymów. Głównym zadaniem tych słodów jest nadanie piwom barwę od bardzo ciemnego do nieprzejrzystej czerni oraz posmak: karmelu, kawy, gorzkiej czekolady lub orzechów. Zbyt duży jego udział pozostawia w piwie smak spalenizny i popiołu. Zwykle dodaje się go na ok. 10 min przed końcem zacierania. Ma kolor od 800 do 1500 w skali EBC. Słody Palone zadaje się zwykle w niewielkiej ilości nie przekraczającej kilka procent całego nastawu. Stosuję się go do takich piw jak: porter, stout, Bock, alt, schwarzbier.
Więcej

Słody palone  Jest 5 produktów.

Pokazuje 1 - 5 z 5 elementów
Pokazuje 1 - 5 z 5 elementów