Słody karmelowe
Słód Karmelowy - Przed suszeniem poddaje się go tzw. zacieraniu w ziarnie, czyli upłynnieniu wnętrza słodu bez śrutowania. To nadaje mukarmelowo-słodowy smak. Przy produkcji słodów karmelowych stosuję się słody zielone ale również gotowy, jasny słód który jest ponownie namoczony. Jego dodatek zabarwia piwo, w zależności od dodawanej ilości, na k...
Słód Karmelowy - Przed suszeniem poddaje się go tzw. zacieraniu w ziarnie, czyli upłynnieniu wnętrza słodu bez śrutowania. To nadaje mukarmelowo-słodowy smak. Przy produkcji słodów karmelowych stosuję się słody zielone ale również gotowy, jasny słód który jest ponownie namoczony. Jego dodatek zabarwia piwo, w zależności od dodawanej ilości, na kolor bursztynowy lub ciemnoczerwony. Nie zawiera enzymów, przez co zacieranie wydłuża się o kilka minut. Barwa i aromaty karmelowe zależą od temperatury i czasu zacierania w ziarnie. W naszym sklepie znajdziecie wiele dostępnych odmian tego słodu, a każda z nich może inaczej wpływać na ostateczny smak i wygląd piwa. Słód nadaje piwu domowemu ciemniejszą barwę oraz nuty słodowo-karmelowe przez co piwo ma pełniejszy smak. Słód karmelowy stanowi zwykle nie więcej niż 20% zasypu. Zaleca się dodawanie 5% do piw jasnych dla wzbogacenia aromatu oraz wzmocnienia piany. Może mieć różne barwy – od 20 do nawet 800 w skali EBC.
Więcej

Słody karmelowe  Jest 8 produktów.

Pokazuje 1 - 8 z 8 elementów
Pokazuje 1 - 8 z 8 elementów