Fermentacja

Jednym z najważniejszych procesów przygotowania piwa domowego jest fermentacja. 
To czas produkcji piwa domowego, w którym drożdże pracują najintensywniej, dokonując rozkładu cukrów na alkohol etylowy oraz dwutlenek węgla. Domowy wyrób piwa na tym etapie daje wiele możliwości wyboru, które w czasie konsumpcji będą miały odzwierciedlenie w walorac...

Jednym z najważniejszych procesów przygotowania piwa domowego jest fermentacja. 
To czas produkcji piwa domowego, w którym drożdże pracują najintensywniej, dokonując rozkładu cukrów na alkohol etylowy oraz dwutlenek węgla. Domowy wyrób piwa na tym etapie daje wiele możliwości wyboru, które w czasie konsumpcji będą miały odzwierciedlenie w walorach smakowych, zawartości alkoholu w trunku, nachmieleniu piwa, jego barwie czy klarowności. Wiedząc, które piwo domowe najbardziej przypada nam do gustu, łatwo podjąć decyzję o rozlewie po burzliwej fermentacji lub umożliwić dofermentowania w procesie fermentacji cichej aby uzyskać idealny smak piwa domowego. Rozpoczynając produkcję piwa w domu warto wyposażyć się we właściwe urządzenia do jego produkcji. Skompletowanie niezbędnego osprzętu jest najłatwiejszą drogą do wejścia w ciekawy i bogaty świat piwowarstwa domowego.

Więcej

Fermentacja  W tej kategorii nie ma produktów.