Drożdże

Drożdże szczególnie polecane do produkcji piwa domowego występują najczęściej w płynnej lub suchej postaci. W piwowarstwie wyróżniamy dwa szczepy drożdży, tj. drożdże górnej i dolnej fermentacji. Każdy kto podejmuje się domowego wyrobu piwa powinien wiedzieć, że służą one jako dodatek, który wywołuje fermentację alkoholową. Rozpoczynając produkc...

Drożdże szczególnie polecane do produkcji piwa domowego występują najczęściej w płynnej lub suchej postaci. W piwowarstwie wyróżniamy dwa szczepy drożdży, tj. drożdże górnej i dolnej fermentacji. Każdy kto podejmuje się domowego wyrobu piwa powinien wiedzieć, że służą one jako dodatek, który wywołuje fermentację alkoholową. Rozpoczynając produkcję piwa domowego warto pamiętać również, że drożdże tak samo jak pozostałe składniki piwa domowego będą miały wpływ na walory smakowe i mogą w zdecydowany sposób wpłynąć na wzbogacenie aromatu

Więcej

Drożdże  Jest 37 produktów.

Podkategorie

  • Drożdże płynne

    Drożdże płynne, stosowane do warzenia piwa w domowym browarze, powinny być odpowiednie do przygotowywanego gatunku trunku. Wiele rodzajów piwa wymaga dodania określonego szczepu, przy czym dostępność kilkudziesięciu gatunków umożliwia duży wybór. To tych właśnie drożdży należy użyć, jeśli chcesz stworzyć bardzo konkretny styl swojego piwa np. Koelsch czy Weizen, oraz niektórych piw belgijskich. Drożdże piwowarskie dzielimy na te dolnej i górnej fermentacji. Wielu domowych piwowarów uważa tę postać drożdży za najbardziej odpowiednią do produkcji piwa. Drożdże płynne przeznaczone do warzenia piwa są pakowane w sterylnych warunkach gwarantujących najwyższą jakość. Wymagają przechowywania w lodówce. Można dodawać je bezpośrednio do brzeczki lub uprzednio przygotowując starter drożdżowy. Mniej doświadczeni amatorzy warzenia piwa w domowym browarze powinni skorzystać z instrukcji stosowania drożdży płynnych, podanej przez ich producenta.

  • Drożdże suche

    Drożdże suche, przeznaczone do warzenia piwa w domowym browarze, są składnikiem, bez którego nie rozpocznie się proces fermentacji brzeczki. Dostępnych jest wiele gatunków drożdży górnej i dolnej fermentacji, co umożliwia przygotowanie klasycznego piwa domowego w wielu odmianach, jednak należy wybrać odpowiednie, do danego stylu. Sprzedawane w saszetkach drożdże suche można dodawać bezpośrednio do brzeczki, uprzednio rozprowadzić po powierzchni lub przygotować starter. Drożdże suche, z którymi najlepiej zacząć przygodę piwowarską, przede wszystkim są bardzo łatwe w użyciu, dzięki czemu jako początkujący piwowar, nie musisz już na wstępie mierzyć się z tym problemem.

na stronę
Pokazuje 1 - 12 z 37 elementów
Pokazuje 1 - 12 z 37 elementów