Chmiel

Włochy słyną z winnic, natomiast Polska to światowa czołówka chmielowych plantacji. Czym  byłoby piwo bez chmielu? Większość receptur piwowarstwa domowego zachęca nas do wykorzystywania małych kolorowych szyszek chmielu, jako przyprawy nadającej niejednokrotnie bardzo wyrafinowane smaki i aromaty. Piwo domowe dzięki szerokiemu wyborowi chmielu, ...

Włochy słyną z winnic, natomiast Polska to światowa czołówka chmielowych plantacji. Czym  byłoby piwo bez chmielu? Większość receptur piwowarstwa domowego zachęca nas do wykorzystywania małych kolorowych szyszek chmielu, jako przyprawy nadającej niejednokrotnie bardzo wyrafinowane smaki i aromaty. Piwo domowe dzięki szerokiemu wyborowi chmielu, którym dysponujemy, daje radość  podniebieniu i rozbudza kubki smakowe degustatorów. Produkcja piwa w domu to raj dla koneserów, poszukujących bogatych chmielowych bukietów smakowych. 

Więcej

Chmiel  Jest 15 produktów.

Podkategorie

  • Szyszki

    Szyszki są najmniej przetworzoną formą chmielu. Do domowych browarów trafiają jako produkt suszony i są dodawane do brzeczki w początkowej fazie warzenia piwa. Do warzenia wykorzystuje się różne odmiany chmielu. Pozwala to na przygotowanie piwa o zróżnicowanym aromacie i intensywności goryczki. Domowy browarnik może wybrać, która cecha tego surowca jest dla niego w danej chwili najważniejsza. Dlatego dla ułatwienia wyboru chmiel przeznaczony do produkcji piwa dzieli się na: aromatyczny, goryczkowy i uniwersalny. Chmiel jest jedynie dodatkiem do piwa, którego podstawowym składnikiem są słody. Jest jednak bardzo ważny w produkcji piwa, właśnie ze względu na swoje cechy.

  • Granulat

    Granulat chmielu powstaje w wyniku suszenia szyszek, a następnie mechanicznego zgniecenia i sprasowania. Chmiel w postacji granulatu mniej się kruszy niż szyszki i jest łatwiejszy w użyciu podczas produkcji piwa domowego. Granulowane szyszki zachowują przy tym wszystkie właściwości produktu wyjściowego. Dlatego też w żaden sposób nie zmieniają smaku i aromatu piwa warzonego w domowym browarze. Używając do warzenia piwa chmielu w granulacie należy pamiętać, że podczas przetwarzania usuwane są niepotrzebne części rośliny i z 1 kg szyszek otrzymuje się 900 g produktu. Jeśli więc domowy browarnik dysponuje przepisem na piwo z dodatkiem szyszek chmielu, musi przeliczyć, ile powinien dodać granulatu zamiast nich.

na stronę
Pokazuje 1 - 12 z 15 elementów
Pokazuje 1 - 12 z 15 elementów